Öljysumu poistetaan hallista ja koneen ja jäähdytyssäiliön lämpötila laskee

“Meidän täytyi vain saada öljysumu poistettua hallista, enkä halunnut mitään hankaluuksia sen kanssa”. Sen tähden Lucien Heemskerk, Heemskerk Fijnmechanicasta, Waddinxveenistä, asennutti 3nine-pisaraerottimet seitsemään koneeseensa. Benelux-maissa Glavitechin jakelemat pisaraerottimet takaavat paremman ilman laadun konepajassa ja laskevat työstökoneen ja jäähdytyssäiliön lämpötilaa.

Perheen omistuksessa oleva Heemskerk Fijnmechanica on erikoistunut laatutuotteiden sorvaamiseen ja jyrsintään asiakkaiden erilaisten vaatimusten mukaisesti. Lisäksi yritys valmistaa tyhjiöpakkauksia elintarvikkeille ja muille tuotteille pakkausalalla. Heemskerkillä on laaja konehalli, jossa on noin 50 jyrsintäkonetta – kolmellatoista niistä on lastausrobotti. Näin yritys voi olla joustava ja toteuttaa asiakkaittensa tarkat vaatimukset ja tarpeet.

Jatkuva investointi

Heemskerk Fijnmechanica sijoittaa jatkuvasti koneisiin ja automaatioon. Vuonna 2016 se asennutti kahdeksan 5 akselin konetta, ja tänä vuonna asennetaan yhdeksäs. Kaikissa koneissa on robotti. Hallissa on 23 CADCAM-asemaa, joihin jokainen työntekijä pääsee ohjelmoimaan. “Kaikkien investointiemme tarkoituksena on eteenpäin meneminen,” sanoo Lucien Heemskerk. “Pyrimme työskentelemään tehokkaammin ja vähentämään kuluja. Meidän on oltava realisteja: kilpailu on ankaraa koneistusalalla, nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Laatu on nykyään erittäin tärkeää, ja samalla hinnasta on tulossa ratkaiseva tekijä.”

Terveellinen työympäristö

Investointeja tehdään myös ympäristön hyväksi. Heemskerk on sitoutunut olemaan ensiluokkainen työnantaja ja luomaan turvallisen ja terveellisen työympäristön. Samalla hän haluaa näin toimimalla ansaittavia tehokkuusetuja. Tuotantohallin katossa on kolme ilmastointilaitetta, jotka poistavat koneistuksen aikana vapautuvaa haitallista öljysumua.* Uudet työstökoneet hankitaan aina öljysumuratkaisun kanssa. Heemskerkilla on vuosien varrella ollut erilaisia öljysumuratkaisuja, joissa kaikissa on ollut suodatinpatruunat ja/tai sähköstaattiset suodattimet. Tällaiset suodattimet kuitenkin likaantuvat, mikä vaikuttaa niiden toimintaan. Puhaltimet rikkoutuvat toisinaan, ja johdot voivat katketa. Koneenkäyttäjät eivät puhdista koneita, joten sinun täytyy palkata puhdistuspalveluita jatkuvasti. Lopulta suodattimet on vaihdettava. Lyhyesti sanottuna, jos katsot asiaa kriittisesti, [perinteisissä] järjestelmissä on joitakin hyviä ominaisuuksia, mutta ne eivät ole täydellisiä. Ne vaativat paljon kunnossapitoa, ja niiden kanssa esiintyy ongelmia. Ylläpitokulut nousevat huomaamatta, ja ne voivat toisinaan olla huomattavia.”

Erottelu suodattamisen sijaan

Lucien Heemskerk oli katsonut ruotsalaisen valmistajan, 3ninen tarjoamia pisaraerottimia, mutta niiden hinta tuntui pelottavalta. Kun hän kuitenkin kohtasi jälleen ongelmia valtavan öljysumupilven kanssa konepajassa, hän ymmärsi, että hän tarvitsisi tehokkaamman ratkaisun. Hän soitti Pieter Glavimansille Glavitechillä, 3ninen jälleenmyyjällä Benelux-maissa, ja tilasi kuusi pisaraerotinta. Kuten nimikin sen jo sanoo, nämä laitteet eivät suodata öljysumua, vaan ne erottelevat sen.

Perinteiset mekaaniset teknologiat keräävät öljysumun suodatinmateriaaliin ja sähköstaattisiin yksiköihin käyttäen useita suodattimia. Innovatiivinen 3nine-erotin erottaa nestehiukkaset fyysisesti teollisuusilmasta. Näin leikkuuneste otetaan talteen ja voidaan käyttää uudelleen. Konepajan ilma puhdistuu ja työstökoneen lämpötila pysyy vakaana. 3nine-pisaraerottimissa käytetään pyörivää lamellipakettia, joka puhdistaa ilmasta 99,9 % 1μm kokoiset hiukkaset ilman suodatinta. Jäljelle jäävä 0,1 % poistuu H-13 -luokan viimeisen vaiheen HEPA-suodattimeen, jonka odotettavissa oleva käyttöikä on 2-3 vuotta tavallisissa käyttöolosuhteissa.

Erottelu poistaa jatkuvat huollon ja suodattimien vaihdon tarpeen koneen käsittelytilassa.

sanoo Pieter Glavimans.

Suuret saastuttajat
3nine-pisaraerottimet

Heemskerk Fijnmechanica valitsi Lina 500 -pisaraerottimen 3nine BLUE LINE -tuotesarjasta. Tässä on esimerkki kahdesta Lina-laitteesta asennettuina Nakamura Tome -sorveihin, käynnissä 24/7.

Heemskerk Fijnmechanicalla on ollut konepajassaan paljon saastuttavia työstökoneita. Esimerkkejä niistä ovat sorvit, joita käytetään usein kahdella tornilla. 24/7 käynnissä oleville Nakamura-Tome -laitteille valittiin Lina 5003nine BLUE LINE -tuotesarjasta. BLUE LINE -sarjan pisaraerottimet tuottavat 300 CFM (500 m³/h) – 1800 CFM (2500 m³/h) ilmavirtaa ja ne sopivat 176CF/5 m³ – 710CF/30 m³ kokoisiin hytteihin. Pienin malli on Lina 500, joka on suunniteltu erityisesti pienille ja suljetuille työstökoneille, joiden hyttikoko on korkeintaan 5 m³. Se tuottaa jopa 500 m³/h ilmavirtaa. 3nine-pisaraerottimet asennetaan suoraan työstökoneisiin, mikä säästää lattiatilaa ja välttää tarpeettomien putkistojen asentamisen.

Heemskerk Fijnmechanica hankki myös Clara-pisaraerottimen, joka kytkettiin kahteen työstökeskukseen. Clara sopii työstökoneille, joiden hyttikoko on korkeintaan 10 m³. Kaikissa 3nine-pisaraerottimissa on CIP (Cleaning in Place), eli automaattinen puhdistusjärjestelmä. CIP pitää levyt ja roottorin puhtaina suihkuttamalla niihin säännöllisesti puhdasta jäähdytinainetta työstökoneesta.

Tällä tavoin erottimet vaativat vähäistä huoltoa eikä niista tarvitse kantaa huolta vuosiin. Juuri sitä haluan.

sanoo Heemskerk.

Muita etuja

Pisaraerottimet ovat olleet käytössä lähes puoli vuotta, ja vaikka Heemskerk ja hänen työntekijänsä ovat jo huomanneet ilman olevan paljon puhtaampaa, hän halusi testata sen. “Mittasimme pisaraerottimesta tulevan ilman laadun ja yllätyimme positiivisesti. Mittaamamme arvo oli 0,004 mg/m³, verrattuna arvoon 14 mg/m³ vanhalla järjestelmällä, joka oli oikeastaan vain savupiippu.”

Puhtaan ilman lisäksi 3nine-pisaraerottimilla on muitakin etuja. Suuren ilmavirtauksen ja tehokkaan erottelun ansiosta kuumuutta vapautuu tehokkaasti. Työstökoneen lämpötila pysyy vakaana, vaikka kone olisi käynnissä vuorokauden ympäri. Työstökoneen vakaa lämpötila on suuri etu, mitä tulee tuotannon ulotteiseen ja toistuvaan tarkkuuteen, sillä ohjelmistopohjainen lämpötilan kompensointi koneista ei ole täysin virheetöntä.

Erotin antaa myös viileämpiin voiteluaineisiin liittyviä etuja, erityisesti sorveissa, joissa on useita torneja ja karoja, joissa on samaa jäähdytysainesäiliötä käyttäviä jäähdytyspumppuja. Tämä sai aikaan lämpötilan nousua jäähdytyssäiliössä, mutta Heemskerkin omien mittausten mukaan leikkausnesteen lämpötila on laskenut 34 asteesta 24,4 asteeseen C 3nine-pisaraerottimen ansiosta. “Se merkitsee 10 asteen lämpötilaeroa, keskimäärin. sanoo Heemskerk. “Matalampi lämpötila merkitsee vähemmän epävakautta, vaahdon muodostumista ja bakteeri-/sieni-infektioita.”

Heemskerkillä ei ole epäilystäkään siitä, että uusia 3nine-pisaraerottimia tullaan asentamaan. “Kuuden järjestelmän asentaminen kerralla oli meille suuri investointi, mutta tästä lähin asennamme ne aina vakiona uusiin koneisiin. Silloin sitä ei huomaa niin helposti. Puhtaan ilman lisäksi pisaraerottimet saavat aikaan vakaamman prosessin. Sitä minä haluan, erityisesti robotisoiduille, ympärivuorokautisille prosesseille. Loppujen lopuksi puhdistuslaitteisiin on aina investoitava terveyden ja turvallisuuden tähden. Laitteiden huoltoon kuluu kuitenkin rahaa jatkuvasti, ja jossain vaiheessa ne on uusittava. Jos löytyy jotain, jossa virhetaajuus putoaa huomattavasti, se on toteuttamiskelpoista.”

 

Artikkeli on vapaasti käännetty hollannista suomeksi. Alkuperäinen artikkeli on luettavissa täällä.